Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Összefüggések

Az egyik legfontosabb felismerés számomra az volt, hogy belsőm állapota sokkal jelentősebb szerepet játszik külső megjelenésemben, mint ahogy azt eredetileg gondoltam. Azaz ha például le akarok fogyni, akkor nem elég kevesebbet enni és többet mozogni, hanem a testem mellett a lelkemmel is muszáj foglalkozni. És ugyanígy, hiába fogyok le, hiába vagyok vékonyabb, csinosabb, ha a belsőm nincs rendben, nem fogom jobban érezni magam.

Külső és belső állapotunk szoros összefüggésben áll egymással, amit időlegesen ugyan el lehet fedni valamennyire, de ha boldog, kiegyensúlyozott életre vágyunk (és miért ne tennénk), akkor muszáj mindkettővel egyaránt törődnünk.

 

Ez valószínűleg sokaknak evidens, de számomra nem volt az. A külsőmet akadálynak, zavaró tényezőnek tartottam, amit nem tudok megváltoztatni. Persze sokszor nekifutottam, fogyókúráztam, próbáltam másképp öltözni, frizurát váltani... de a helyzet az, hogy a kisebb-nagyobb eredmények ellenére sose éreztem igazán jól magam. Ezért aztán többnyire valamiféle szükséges rosszként kezeltem a külsőmet, arról pedig igyekeztem nem tudomást venni, hogy ez a hozzáállás hogyan rombolja a lelkemet.

 

Ma már elmondhatom, hogy bár még az út elején járok, végre tudatosult bennem ez az összefüggés.

 

Ebben nem kis szerepet játszik Jillian Michaels, aki egy amerikai tréner. Őt a Biggest Loser (magyarul Nagy Fogyás néven futott) című műsorban ismertem meg. Eleinte nem volt szimpatikus, azt láttam, hogy keményen hajtja a  versenyzőket, nem érdekli az sem, ha valaki rosszul van, nem bírja a tempót - sőt, ilyenkor még nagyobb hangerőre kapcsol és leordítja az illető fejét. Egyik legismertebb idézet tőle ez: "Unless you puke, faint or die, keep going!" - azaz "amíg nem hánysz, nem ájulsz el vagy nem halsz meg, addig ne hagyd abba!".

 

Nem túl kedves, ugye?

Aztán azt vettem észre, hogy igazából nem is az történik, ami az első benyomásom volt, hogy egy idegbajos edző végkimerülésbe kergeti szerencsétlen fogyózókat. Jillian valójában minden erejével azon volt, hogy ezeket az elhízott embereket eljuttassa arra a pontra, amikor végre felállnak és szembenéznek nemcsak vele, az edzővel, hanem önmagukkal is. Ordítozós, kiabálós, fenyegetős módszerével rendre elérte, hogy azok, akik évek óta elhanyagolták magukat, sokszor rossz párkapcsolatban éltek, vagy épp egyáltalán nem volt kapcsolatuk, esetleg családjuk, férjük, gyerekük kiszolgálását előbbrevalóbbnak tartották saját igényeiknél, végre azt mondják: elég volt!

 

És ilyenkor jött a következő lépés, ami bennem is változást hozott: Jillian leült az illetővel és megkérdezte, hogy miért hízott el, mi van a háttérben. Döbbenetes dolgok derültek ki: drogos szülők, gyermekkori bántalmazás, szeretetmegvonás a szülők részéről, családtag elvesztése, lelkifurdalás egy vélt vagy valós esemény miatt... Egy dolog volt azonos: mindenkinél volt valami lelki ok, ami a testének elhanyagolásában manifesztálódott.

 

 Ahhoz, hogy életüket új útra tereljék, a következőre volt tehát szükség:

 

1. el kellett jutni arra a pontra, hogy azt mondják "elég volt!"

 

2. meg kellett találni a belső okát annak, hogy elhíztak

 

Ha úgy érzed, az életed rossz irányba tart, nem érzed jól magad, javaslom, te is mondd, hogy elég volt. Aztán keresd meg az okát, hogy miért jutottál idáig. A lényeg, hogy próbálj egészként tekinteni magadra, ne válaszd szét a külsőt és a belsőt.

 

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.

0 Tovább

A blog szerzőjéről

36 évesen jutottam el odáig, hogy az életmódváltásról nemcsak olvasok, nemcsak kísérletezek vele, hanem végre meg is valósítom.


A súlyommal kamaszkorom óta küzdök - gyerekként sokat mozogtam és vékony voltam, aztán történt egy nagy változás az életemben, aminek a hatására elkezdtek felkúszni rám a kilók. Habár igazán elhízott sose lettem, énképemre nagyon negatívan hatott, amit a tükörben láttam, vagy látni véltem.

Mint mások is, akik hasonló cipőben járnak, én is kipróbáltam különböző diétákat, de tartós eredményt egyikkel sem értem el. Aztán pár hónappal ezelőtt valami megváltozott bennem. Elkezdtem a paleo étrendet (itt hadd jegyezzem meg, a félreértések elkerülése végett: ez alapvetően nem egy paleo blog, de ha étrendről lesz szó, akkor a paleóból indulok ki, mivel nekem ez vált be), aminek a révén kívül-belül megváltoztam.

Az étrend mellett a mozgásra is nagy hangsúlyt fektetek, életmódváltásom harmadik fontos oszlopa pedig az önismeret, a lelki tényezőkkel való foglalkozás.

 

Blogom egyrészt saját utamat dokumentálja, másrészt remélem, hogy mások számára is hasznos olvasnivalókat tud majd nyújtani.

0 Tovább

Miért iránytű?

Életutam során többször értem már olyan pontra, ahol döntést kellett hoznom, merre menjek tovább. Ahogy idősödtem, úgy tartottam egyre fontosabbnak, hogy az ilyen döntések ne egy pillanatnyi megérzésből, elhatározásból eredjenek, hanem lehetőség szerint egy átgondolt terv részeként valósuljanak meg.

Persze még így is érik az embert meglepetések, váratlan helyzetek, amikor úgy kell döntést hoznia, hogy nem volt se alkalma, se ideje alaposan végiggondolni, hogy merre tovább. De azt gondolom, az ilyen eseményekre is fel lehet készülni, ha jól ismerjük saját magunkat, vágyainkat, ha vannak terveink az életben.

 

Saját útkeresésem során sok olyan könyvvel, weboldallal, bloggal találkoztam, amelyek segítettek előrelépni, ötleteket adtak, vagy egyszerűen csak rávilágítottak valamire, ami addig nem tudatosult bennem.

 

Számomra ezek az írások, videók, hanganyagok egyfajta iránytűt jelentenek, ha elakadok, megmutatják, merre menjek tovább. Lehet szó bármiről, a jövőm tervezéséről, önmagam megismeréséről, életmódváltásról, fogyásról, egészséges ételekről - rengeteg forrás áll ma már rendelkezésünkre.

 

Ezen az oldalon ezeket az "iránytűket" és saját gondolataimat szeretném egy helyre rendezni, nem utolsósorban azért is, mert ezek többsége ma még csak angolul elérhető, így sokak számára a nyelvismeret hiánya miatt nem hozzáférhető.

 

Remélem, ezzel én is egyfajta iránytűt adok a Ti kezetekbe - fogadjátok szeretettel, remélem lesz, akinek hasznára válik.

0 Tovább

Életmód-iránytű

blogavatar

Virtuális iránytű életmódváltáshoz

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek