Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ne szívj!

Ez a kép kering mostanában a facebookon, nekem nagyon tetszik, mert úgy beszél a dohányzás ártalmairól, hogy a pozitív oldaláról nézi őket: mi minden lesz jobb attól, ha leszoksz róla.

Pedig állhatna ott az is, hogy ne dohányozz, mert sokba kerül, mert rontja a tüdőkapacitásodat, mert növeled vele a stroke és a szívbetegségek kockázatát. De ahogy a cigarettás dobozokon lévő ijesztőnek szánt képek sem tántorítanak el sokakat a dohányzástól (legalábbis nem hallottam még olyan esetről, hogy valaki ezért tette volna le a cigit), valószínűleg egy ilyen verbális ijesztgetés sem járna sok eredménnyel.

 

Ez a fotó és a szöveg viszont ad egy pozitív jövőképet. Azt mondja, hogy nincs késő változtatnod. Tedd le a cigit, és már egy hét múlva javul az állapotod. Azt mondja, hogy nem visszafordíthatatlan a dolog, csak tedd meg ezt a lépést és rendbe fogsz jönni.

 

Végre egy pozitív hangvételű kampány, több ilyen kellene.

0 Tovább

Idősebbek is elkezdhetik

Ahogy idősödik az ember, egyre hajlamosabb azt hinni, hogy az ő élete már nem változhat. Bizonyos értelemben persze már nem is, mert fiatalabbak nem leszünk, de az, hogy a rutinjaink sok évesek, még nem jelenti azt, hogy ne változhatnának.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.

És ne felejts el feliratkozni a hírlevélre, ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről... és azokról a dolgokról, amiket csak a hírlevél olvasói kapnak meg. :)

0 Tovább

Blogajánló: Mosolyka blogja

"Kevés dolgot tudok pillanatok alatt megváltoztatni, de egyet bármikor, a hozzáállásomat. Állandóan a kezemben van a lehetőség, hogy döntsek. Feladom vagy megcsinálom. Sírok vagy nevetek. Depressziós leszek, vagy megoldást találok. Pánikba esem, vagy a lehetőségeimre koncentrálok."

 

 

Van egy blog, amit úgy gondolom, mindenkinek ismernie kell. Ez Fanny blogja, és Fannyról azt kell tudni, hogy mindig mindenben meg tudja találni a jót.

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem le tud törni, ha valami rossz történik velem, és olyankor kell egy kis idő, míg újra mosolyogni tudok. Ha valami nem jön össze, akkor képes vagyok úgy érezni, hogy minden reménytelen, esélyem sincs, hogy jóra forduljon... ilyenkor szokott Fanny az eszembe jutni és ez azonnal erőt ad. Ha ő képes mosolyogva élni az életét, ha ő képes meglátni mindenben a jót, akkor én mégis miért panaszkodom?

 

 

 

 

Velem ellentétben ugyanis Fannynak valóban vannak nehézségek az életében. Például az, hogy nem sok minden van, amit önállóan meg tud csinálni, szinte mindenhez segítséget kell kérnie. El tudjátok képzelni, hogy mondjuk ahhoz segítséget kelljen kérnetek, hogy az ágyban egyik oldalról a másikra forduljatok? Vagy ahhoz, hogy felöltözzetek? Hogy kivegyetek valamit a hűtőből? És el tudjátok képzelni, hogy ennek ellenére nem csak, hogy mindig tudjatok örülni az életnek, de még másoknak is ti segítsetek?

 

Fannynak izomsorvadása van, kerekesszékkel közlekedik és rosszabb napokon még egy poharat is nehezen tud megemelni. Fanny dolgozik, gyerekeknek mesél az életéről, könyvet ír, blogot ír, bulizni jár, szerencsés fotósoknak modellkedik, vagy épp kitalál valamit, amivel nem csak magán, de másokon is segíthet.

 

Habár naponta sokszor kell segítséget kérnie ahhoz, hogy számunkra alapvető dolgokat megcsinálhasson, az igazán nagy dolgokban nem kér segítséget. Ilyen nagy dolog például az, hogy ha nem teremt elő elegendő pénzt, akkor elveszítik a lakást, ahol apukájával élnek. De Fanny mégsem mondja azt, hogy emberek, segítsetek, hanem kitalál valamit, amivel már megint ő segít, és amivel magán is segíteni tud.

 

 

 

Az ötlet a képen látható bögrékkel kapcsolatos, a részleteket ebben a blogbejegyzésben olvashatjátok. Ja és mellesleg Fanny blogja nemrég elnyerte a Goldenblog közönségszavazásán az első helyet, ma este pedig kiderül, hogy a zsűritől melyik helyet kapta,  remélhetőleg szerintük is a dobogó tetején a helye!

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.

És ne felejts el feliratkozni a hírlevélre, ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről... és azokról a dolgokról, amiket csak a hírlevél olvasói kapnak meg. :)

0 Tovább

Küzdeni márpedig muszáj

Nem véletlenül választottam Tomán Edinától idézetet, ha valaki, ő tényleg tudja, mit jelent küzdeni. Nem is akármiért kellett megküzdenie, a saját élete múlott egy hajszálon – vagyis talán inkább az orvosokon és az ő élni akarásán. Több órán át volt a klinikai halál állapotában, de sikerült visszatérnie az életbe. Ma pedig íróként és maratonfutóként ismerhetjük.

Meglepő volt a tegnapi bejegyzésemhez kapott kommenteket olvasni, amik arról szóltak, hogy miért nem lehet megtenni dolgokat, amikor az ember nehéz időszakot él át. Mert nem kap állást, mert ez is drága, az is drága, mert mert mert… az indokok kifogyhatatlanok.

Ezekre csak azt tudom válaszolni, hogy ez mindenkinek a saját döntése. Megélheti úgy a dolgokat, hogy azok nehezek, elviselhetetlenek, az élet kilátástalan és úgyis hiába küzdünk. De meg lehet éli mindezt úgy is, hogy küzdünk a jóért, küzdünk saját magunkért, küzdünk az életünkért. Mert az élet megéri, hogy átverekedjük magunkat a nehéz időszakokon. Ráadásul küzdelem árán elérni valamit hihetetlen örömet ad, sokkal inkább, mint ha egyszerűen csak az öledbe hullna.

Ezt én egyébként Hozleiter Fannytól tanultam meg, aki rosszabb napokon egy poharat is nehezen emel meg az izomsorvadása következtében, de még ezeken a napokon is van egy mosolya mindenki számára. És ha megkérdezed, miért küzd, miért nem adja fel, akkor egy válasza van: mert az élet szép.

Ha ő szereti az életet és küzd érte minden erejével, te miért adnád fel?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.

0 Tovább

Állás nélkül, pozitívan

Előfordul, hogy nem önszántadból kényszerülsz változtatni az életeden, hanem mert külső körülmények kényszerítenek rá - például elveszíted az állásod. Ebben a helyzetben, főleg, ha a munkakeresés hosszan elhúzódik, talán az a legnehezebb, hogy megőrizd a pozitív hozzáállásodat. Pár hétig ez nem jelent gondot, de mi van, ha már hónapok óta hiába keresgélsz, hiába pályázol?

Mindeközben nagyon is fontos lenne, hogy pozitív legyen a kisugárzásod, hiszen egy interjú során egy állás múlhat azon, hogy milyen benyomást keltesz másokban.

 

Összeírtam pár ötletet, amik ebben az időszakban is a segítségedre lehetnek:

 

1. Szakíts időt másra is. Igen, most az a legfontosabb, hogy állást találj, de időnként azért szakadj ki belőle. Találj valamit, amit örömmel csinálsz és szánj rá lehetőség szerint minden nap egy kis időt, de legalábbis hetente pár órát.

 

2. Használd ki, hogy van időd. Mik azok a dolgok, amikkel eddig azért nem foglalkoztál, mert a munka mellett nem jutott időd rá? Van olyasmi, amit korábban csak hétvégén tudtál csinálni, mert hét közben lefoglalt a munkád?

3. Főzz, moss, vasalj, porszívózz… és sorolhatnám még. Biztos, hogy van olyasmi, amit eddig elhanyagoltál a háztartási munkák közül, ráadásul, ha kapcsolatban élsz, ezzel még a párod válláról is terheket vehetsz le. Ha egyedül vagy, akkor pedig ragyogó lakásba hívhatod fel szíved választottját.

 

4. Vállalj önkéntes munkát. Az, hogy épp rossz helyzetben vagy, még nem jelenti, hogy ne tudnál te segítséget nyújtani másoknak, akik még nálad is rosszabb helyzetben vannak.

 

5. Tanulj. Az álláskeresés időszakát használd ki arra, hogy továbbképzed magad, új ismereteket sajátítasz el. Tanulj nyelvet, mélyedj el a szakmáddal kapcsolatos ismeretekben. Ma már az interneten rengeteg anyaghoz hozzá lehet jutni ingyenesen, de egy könyvtári bérlet se drága.

 

6. Találkozz a barátaiddal. Ne zárkózz be, járj el szórakozni, barátokkal ebédelni, kikapcsolódni. Beszélgess sokat.


7. Mozogj. Tegyél hosszú sétákat, járj el futni vagy biciklizni, ez kikapcsol és feltölt energiával.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.


Képek forrása: 

http://healthbeforefood.blogspot.hu/2011/02/morning-run.html

http://www.cleaningservicesorlando.biz/

12 Tovább

Életmód-iránytű

blogavatar

Virtuális iránytű életmódváltáshoz

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek