1. Tervezz meg minden napot, írj listát a feladataidról, teendőidről. Ezzel kézben tartod az irányítást, ráadásul azt is látni fogod, mi mindent meg tudsz tenni egy nap alatt. Néha úgy érezzük, semmire sem jut időnk, miközben valójában rengeteg dolgot teljesítünk.

 

2. Készíts fontossági sorrendet. Ha hajlamos vagy arra, hogy lényegtelen dolgokkal töltsd el a napodat, ez a pont neked szól. Ha először azokat a feladatokat végzed el, amelyek a legfontosabbak, még akkor is elégedett lehetsz, ha a kevésbé fontosakra netán nem jut már időd.

 

3. Tanulj meg nemet mondani! Előfordul veled, hogy olyasmit is elvállalsz, amiről nagyon jól tudod, hogy nincs rá se időd, se energiád? Ha igen, akkor fontos, hogy megtanuld ezeket visszautasítani – tartsd szem előtt, hogy számodra te magad vagy a legfontosabb és az, hogy a saját feladataidat el tudd végezni. Ez nem jelenti azt, hogy másnak nem segíthetsz, de sokkal jobban jár a másik is, ha ezt olyankor teszed, amikor valóban van erre energiád.

 

4. Ne akarj mindent magad megcsinálni. Keress valakit, aki még nem tanult meg nemet mondani. :) De persze még jobb, ha olyan valakit találsz, akinek belefér az idejébe, hogy átvegyen tőled teendőket és a szükséges kompetenciával is rendelkezik.

 

5. A nagyobb feladatokat bontsd kisebbekre. Sokszor azért nem kezdünk bele valamibe, mert túl nagy falatnak tűnik, nem látjuk a végét. Ha van rá mód, az ilyen jellegű feladatokat bontsd fel kisebb részekre, máris könnyebben boldogulsz velük.

 

6. Készíts feljegyzést napjaidról. Pár napig írd fel mindent, amivel eltöltöd a napodat, majd értékeld ki, hogy mire mennyi idő ment el. Hány órát töltöttél tényleges munkával? Hány óra ment el úgy, hogy valójában nem is tudod, mit csináltál?

 

7. Dolgozz koncentráltan, iktasd ki a zavaró tényezőket. Sokszor azért nem haladunk a dolgunkkal, mert hagyjuk, hogy valami más elterelje a figyelmünket. Főleg fontos feladatok esetén ne hagyd, hogy bármi megzavarjon: zárd be az ajtót, némítsd le a telefonodat, kapcsold ki a levelező programot. És lépj ki a facebookról.

 

8. Tartsd karban magad! Nem várhatod, hogy folyamatosan jól teljesíts és jó munkát végezz, ha közben nem fordítasz időt magadra. Ügyelj rá, hogy eleget aludj, mozogj és egészségesen étkezz. Vigyázz az egészségedre.

 

9. Pihenj. Szuper, ha sikerül minden feladatodat időben elvégezned, de ne feledkezz meg a szórakozásról, kikapcsolódásról sem. Nem gép vagy, hanem ember, ha valamit nem tudsz időben megcsinálni, az nem tragédia, de ha az íróasztalodnál éled le az életed, az igen. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.