Mindenki szeretne fizikálisan egészséges lenni. De szeretnél persze lelkileg is egészséges lenni. A lelki fittséget pedig leginkább az mutatja meg, hogy mennyire vagy optimista magadat és az életedet illetően. Tanuld meg, hogyan kontrollálhatod a gondolkodásodat úgy, hogy mindig remekül érezd magadat, bármi is történjék.

 

 

Kontrolláld a reakcióidat és válaszaidat

 

Három alapvető különbség van az optimisták és a pesszimisták reakciói között. Az első különbség az, hogy az optimista a kudarcokat mindig átmenetinek látja, míg a pesszimista állandónak. Az optimista egy szerencsétlen fordulatokat, mint amikor például a munkája során egy várt megrendelésből mégsem lesz semmi, átmeneti dolognak tartja, olyannak, ami időben korlátozott és nincs igazi kihatása a jövőre nézve. A pesszimista viszont a negatív történéseket állandónak tekinti, az élet és a sors részének.

 

 

 

Különítsd el az eseményt

 

A második különbség az optimista és a pesszimista között, hogy az optimista a nehézségeket egyedinek látja, míg a pesszimista pedig mindenre kihatónak. Ez azt jelenti, hogy ha az optimista számára nem mennek jól a dolgok, akkor ezt az eseményt minden mástól elkülönítve látja, ami nem függ össze egyéb dolgokkal, amik zajlanak az életében.

 

A kudarcokat tekintsd átmenetinek

 

Például ha számítottál valamire, ami aztán nem valósult meg, és ezt úgy tekintetted, mint egy szerencsétlen eseményt, ami előfordul az életben, akkor optimistaként reagáltál. A pesszimista számára a csalódások mindenre kihatnak, számára ezek egy olyan problémát vagy hiányosságot jeleznek, ami életének minden területére kihatással van.

 

Ne vedd személyesen, ha valami nem sikerül

 

A harmadik különbség az optimisták és a pesszimisták között az, hogy az optimista az események külsődlegesnek tekinti, míg a pesszimista mindent személyesnek vesz. Ha a dolgok rosszul sikerülnek, akkor az optimista ezek okát külső tényezőkben keresi, melyekre nincs nagy befolyása.

 

Például ha az optimista elé valaki bevág a kocsijával, akkor ahelyett, hogy dühös lenne vagy kiakadna, egyszerűen lekicsinyíti az esemény fontosságát valami ilyesmivel: „Ó, hát igen, valószínűleg épp rossz napja van ennek az embernek.”

 

Ezzel szemben a pesszimista hajlamos arra, hogy mindent személyesnek vegyen. Ha a pesszimista elég vág be valaki, akkor ő úgy reagál, mintha a másik direkt azért csinálta volna ezt, hogy őt feldühítse vagy frusztrálja.

 

 

 

Maradj nyugodt és objektív

 

Az érett, jól működő, önmegvalósító személyiséget az a képesség fémjelzi, hogy objektív és érzelmileg semleges tud maradni a mindennapi élet elkerülhetetlen viharaiban. Az ilyen személy képes rá, hogy pozitív és optimista maradjon, hogy megőrizze a nyugalmát, tisztán gondolkodjon és mindent az uralma alatt tartson. Az érett személyiség nyugodtabb marad és sokkal realisztikusabban és kevésbé emocionálisan értelmezi az eseményeket, mint egy éretlen személyiség. Ennek eredményeként az érett személy sokkal nagyobb ellenőrzéssel és befolyással rendelkezik saját környezete felett, és sokkal kisebb az esélye, hogy dühös lesz vagy elveszíti az önuralmát.

 

Gondolkodj távlatokban

 

Az elkerülhetetlen kudarcokra tekints időlegesként, specifikusként és külsődlegesként. A negatív helyzetet tekintsd egyedinek, ami nem áll összefüggésben más lehetséges eseményekkel, és tekintsd úgy, hogy nagyrészt külső tényezők okozták, amelyekre nincs sok befolyásod. Egyszerűen ne légy hajlandó egy ilyen esetet semmilyen módon sem állandónak tekinteni, pláne nem személyes inkompetenciád, alkalmatlanságod jelének.

 

Határozd el, hogy optimistaként gondolkodsz, bármi is történjen. Talán nem tudod irányítani az eseményeket, de azt igen, hogy hogyan reagálsz rájuk.

 

Eredeti cikk: http://www.briantracy.com/blog/personal-success/be-an-optimist-at-all-times-2/

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.

 

És ne felejts el feliratkozni a hírlevélre, ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről... és azokról a dolgokról, amiket csak a hírlevél olvasói kapnak meg. :)