Az egészséges életmód egyik fontos összetevője a rendszeres mozgás – na de mi a helyzet akkor, ha valaki nem szeret edzeni?

 

Habár az eszemmel tudom, hogy a mozgás jót tesz, sőt, még azt is tudom, hogy utána jól érzem magam, mégis gyakran esik nehezemre, hogy egyáltalán belekezdjek. Mert olyan nyűgöt jelent, ha edzőterembe mennék, akkor el kell menni odáig, ott át kell öltözni, még végiggondolni is hosszú, és aztán meg ki tudja, hányan vannak a teremben, biztos nem is lesz szabad olyan gép, ami engem érdekel… Persze otthon is lehet tornázni, de hát itt meg annyi minden más fontosabb akad, amit előtte még el kell intézni! Hirtelen nagyon sürgőssé válik a vasalás vagy épp az, hogy facebookon alaposan átolvassuk a legfrissebb bejegyzéseket…

 

 

 

Ezeket a kifogásokat nem légből kaptam, sajnos mind személyes tapasztalaton alapul. Mégis, én még a szerencsésebbek közé sorolhatom magam, mert ha már elkezdtem, akkor szeretek tornázni, edzeni és éppen azért, mert néha egész komoly lelki akadályokat kell leküzdenem érte, még büszke is vagyok magamra, amikor végre mozgásba lendülök.

 

De vannak olyanok, akiknek a mozgás sem okoz örömet, Mark Sisson egy ilyen olvasójától kapott kétségbeesett levelet. Mark tanácsait érdemes elolvasni, ad néhány hasznos ötletet.

 

De először jöjjön az olvasói levél:

 

„Utálok edzeni. Van bennem valami, ami miatt mindig sírni akarok, amikor csinálnom kell. Sose érzem jól magam utána. Mi lehet az oka? Kétségbeesetten szeretnék edzeni, de egyszerűen nem tudok.

 

Köszönettel:

Mary”

 

Mark válasza ez volt:

 

Sajnos erre nincs egyszerű válasz. Nincs rá egy táplálék-kiegészítő, amit bevehetsz. Nincs olyan edzésforma, ami mindig, mindenkinek, minden körülmények között működik. De az, hogy „kétségbeesetten” szeretnél edzeni, már egy jó kezdet. Íme a javaslataim, hogy el tudd kezdeni és tartósan csinálni is tudd. És hogy – ez a legfontosabb! – élvezd is!

 

Szerezz egy edzőtársat

 

Még az edzőtárs megtalálásánál is fontosabb, hogy kössetek egymással néhány megállapodást. Először is azt, hogy ha az egyikőtök nem megy el az edzésre, akkor a másik se edzhet. Másodszor pedig egyezzetek meg, hogy ha az egyikőtök befejezi az edzést, akkor a másik is megáll. Kutatások azt mutatják, hogy ha valaki másnak az edzése is a tiéden múlik, akkor sokkal valószínűbb, hogy megcsinálod, mert nem akarsz csalódást okozni a másiknak vagy nem akarod cserbenhagyni. A katonaságnál ez bevett gyakorlat a kiképzéseken már régóta, hogy egy ember hibája miatt az egész csapatnak kell szenvednie, így érik el, hogy az az egy is összeszedje magát.

 

Jutalmazd magad

 

Általában a dopamin felszabadulása miatt érezzük jól magunkat, ha teljesítünk egy célt. Ez a cél lehet egy munkahelyi feladat teljesítése, egy sakkjátszma megnyerése vagy egy kemény edzés végrehajtása. És a dopamin felszabadulása, ha elég megbízhatóan történik, segít nekünk (jó és rossz) szokásaink kialakításában. Van olyasmi, amit minden alkalommal élvezel, amikor megteszed? Lehet ez a kedvenc tévésorozatod. Lehet egy jó forró fürdő. Akármi is az, a lényeg, hogy minden alkalommal, amikor edzettél, jutalmazd meg magad valami egészséges dologgal. Ha valaha is próbáltál egy kutyát megtanítani valamire, akkor ez ismerős lehet számodra. Lehet, hogy kicsit hülyén is érzed most ettől magad, de ne tedd. Mi mind állatok vagyunk tulajdonképpen, és a jutalomra mind hasonlóan reagálunk. Csak arról van szó, hogy míg vannak, akik számára az edzés már egyet jelent a jutalommal, nálad ez valószínűleg még nincs így. Idővel neked sem lesz szükséged a jutalmazásra. Ahogyan egy kutyának sem kell a jutalomfalat, hogy leüljön vagy jöjjön, ha hívod, idővel te is összekötöd magadban az edzést a benne foglalt jutalommal – különösen, ha látni fogod az eredményét.

 

A rövid edzéseket tedd még rövidebbé és intenzívebbé

 

Gyakran mondom, és jó okból teszem: a rövid és ultra-intenzív edzések sokkal hatékonyabbak és, nem meglepő módon, nagyobb jutalomérzetet is adnak. Mit jelent ez magyarra fordítva? Növeld az intenzitást, csökkentsd a mennyiséget. A súlyokat növeld, ne az ismétlések számát. Fuss (vagy biciklizz, ússz) olyan gyorsan, ahogyan csak bírsz egy rövid ideig, ne pedig viszonylag gyorsan hosszú időn át.

 

Csak mozogj és játssz

 

Azt mondod, utálsz „edzeni”. Ez rendben van, sokan utálják. De mi a helyzet úgy általában a mozgással? Van olyan fizikai aktivitás, amit elviselsz? Séta? Kertészkedés? Túrázás? Sziklamászás? Fogócskázás? Frizbi? Nem hinném, hogy minden fizikai aktivitástól vacakul éreznéd magad. Ha van elég akaraterőd, hogy reggelente felkelj az ágyból és elmenj a konyháig a reggeliért sírás nélkül, akkor egy picit messzebb is gyalogolhatsz – mondjuk a blokk körül néhányszor. Ne aggódj a kalóriák vagy az ismétlések vagy a súlyok vagy a melletted lévők miatt. Csak mozogj és játssz.

 

 

Tanuld újra az edzés jelentését

 

Habár én mindig is aktív voltam, volt egy idő, amikor utáltam azt, amit az edzés optimális formájának tartottam. Régen, amikor hosszútávfutó voltam, maratonikat futottam, aztán triatlonokon versenyeztem, elkezdtem megutálni az edzéseket. Fit és aktív voltam, és azt hittem, a lehető legjobbat teszem a testemmel, de egyszerűen rettegtem az edzéstől. Idővel rájöttem, hogy nem csak az edzésem volt kellemetlen és rémes, hihetetlenül egészségtelen is volt. Ez a felismerés kényszerített rá, hogy újratanuljam az edzés jelentését. Mozognom kellett, edzenem kellett valahogy, de nem folytathattam korábbi utamat. Teljesen elölről kellett kezdenem és el kellett fogadnom, hogy talán, de csak talán az is rendben van, ha lazábban veszem, súlyokat emelgetek és nagyon gyorsan mozgok rövid ideig, és valódi pihenőnapokat tartok. Amint elfogadtam, hogy az edzésnek nem kell szörnyűnek lennie ahhoz, hogy hatékony legyen, minden a helyére került.

 

Vizsgáld meg a múltadat

 

Lehet, hogy az edzéssel való rossz kapcsolatod a múltadból ered. Talán gyerekkorodban a tornaórák különösen brutálisak és kegyetlenek voltak, és ezért megtanultad, hogy az edzést ezzel a rossz érzéssel párosítsd. Én így éreztem annakidején, amikor elkezdtem az iskolát. Aztán idővel találtam valamit, amit örömmel csináltam (amit már magamtól is szívesen csináltam gyerekként), ez volt a futás. A sors iróniája, hogy ma már nem szeretek hosszú távokat futni, de a mozgás iránti általános szeretetem sose múlt el. Nézz vissza a múltadba, keresd meg, hogy mi válthatta ki belőled ezt az érzést – ha volt ilyen esemény. Talán már a felismerés maga elég lesz ahhoz, hogy elindulj a gyógyulás útján.

 

Próbálj ki különböző edzésformákat

 

Vannak, akiknek több irányítás, vezetés és struktúra kell az edzéshez. Másoknak pedig inkább szabadságra, változatosságra van szükségük. Sokan hatékonyabbak egy edzőteremben és otthon ellustálkodják, mások sose győzik le a félénkségüket és inkább egyedül szeretnek edzeni, legyen ez otthon a garázsban vagy egy park félreeső részén. Próbálj ki különböző dolgokat, hogy megtaláld, mi illik leginkább a személyiségedhez. Talán klisének hangzik, de ki kell tágítanod a horizontodat. Lehet, hogy minden edzésformát utálni fogsz, amit csak kipróbálsz, de ezt nem tudhatod, amíg meg nem próbálod őket. Sok szerencsét! És ne feledd, a lényeg, hogy mozogj!

 

Eredeti cikk: http://www.marksdailyapple.com/i-hate-to-exercise/#axzz20s5G8JfW

 

Ha ti is jártatok már így, hogy nehezen vettétek rá magatokat a mozgásra, örülnék, ha megírnátok, nektek milyen módszer segített benne, hogy túllendüljetek a kezdeti akadályokon!

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.