Ahogy ígértem, itt is a folytatás:

 

4. Rászoktál a cukorra

 

A búzához hasonlóan a cukornak is vannak olyan tulajdonságai, melyek miatt rá lehet szokni. Egy patkánykísérletekről szóló ismertetés szerint a rágcsálók elég hamar rászoknak a cukorra, még az is előfordul, hogy a kokain helyett azt választják. Bizonyíték van arra is, hogy ezek a tulajdonságok az emberre is hatással vannak. Ahogy a búza esetén is, a naltrexon itt is csökkentette a cukor jutalom-értékét az emberek számára. Ha blokkolják az agy opiát receptorait, akkor a cukor már nem jelent akkora jutalmat és nem alakul ki akkora sóvárgás utána.

 

Úgy tűnik, hogy a patkányok és az emberek egyaránt rá tudnak szokni a cukorra. Úgyhogy te, mivel emberből vagy, igen könnyen hozhatsz rossz döntéseket az édességek kapcsán, mert rájuk vagy szokva.

 

5. Stresszes állapotban vagy

 

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy előfordul, hogy a stressz miatt eszünk. Az idült stressz kapcsolatba hozható az elhízottsággal és a túlevéssel, és eléggé biztos az is, hogy bizonyos ételek és tápanyagok iránt vágyakozást kelt bennünk. Például a cukor iránt. Az egyik legfőbb stressz hormon a kortizol, és olyan embereknél, akik a stresszre nagy mennyiségű kortizol kiválasztásával reagálnak, drámaian megnő az édességek iránti vágy - és ezek fogyasztása. Ezen kívül a stressz az ún. „komfort ételek” iránti vágyat is növeli, amelyeknek nagy a cukor- és zsírtartalma, méghozzá a grelin, az éhség hormon szintjének növekedése révén.

 

 

 

 

A stressz azonban só utáni vágyhoz is vezethet, valószínűleg azért, mert azok az adrenalin mirigyek, amelyek stressz hormonokat termelnek, egyúttal olyan hormonokat is termelnek, amelyek az elektrolit egyensúlyt felügyelik. És valóban, stressz hatására kívánhatunk több sót, ami, ahogy a korábbiakból kiderült, gyakran chips vagy hasonló rágcsálnivaló iránti vágyként jelenik meg.

 

6. Túl sokat edzel úgy, hogy a testednek nem adsz elég üzemanyagot

 

Az én általános szabályom szerint a keményítőt tartalmazó zöldségek, mint a gumósok és a burgonyafélék, valamint az édes gyümölcsök, választható élelmiszerek. Nincs rájuk szükséged, és a legtöbb ember, főleg, akik fogyni szeretnének, jobban is járnak nélkülük. Azonban igen finomak lehetnek, és ha az aktivitási szinted miatt nagyobb szénhidrát-bevitelre van szükséged, akkor eheted őket. Nincs ezzel gondom és ebben a helyzetben nem is találom őket problémásnak. Épp ellenkezőleg, ha esetleg cross fit edzéseket csinálsz vagy hetente akár 100-200 km-t is lefutsz, akkor jobb, ha eszel néhány gumós zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha ezt nem teszed és nagyon alacsony szénhidrát-bevitel mellett fenntartod ezt a nyaktörő tempót, akkor szenvedni fogsz. És minden bizonnyal könnyen emészthető, finomított, feldolgozott szénhidrátokra fogsz vágyni. Ilyen a chips, a kenyér, a pizza, a tészta, vagy – hogy a személyes kedvencemet/ellenségemet mondjam régi "Krónikusan Kardiózó" napjaimból – a dobozos jégkrém.

 

A testednek pótolnia kell a glikogént, és ehhez szénhidrátra van szüksége. A glükoneogenezis (ez a glükóz újraképzése) csak egy darabig juttat el, ha a testedet a maximumig kihasználod. Ha keményen edzel, amivel kiüríted szervezetedből a glikogént és nem pótolod a primal étrendnek megfelelő keményítős forrásokból, akkor hamarosan édességre és gabonára fogsz vágyni.

 

7. Nem alszol eleget

 

Az alváshiányt már régen kapcsolatba hozták a túlevéssel és az elhízással. Először is azért, mert a kevés vagy a megszakított alvás a kortizol kiválasztásának megszakításához vezethet, ami – ahogy fentebb már írtam – kihatással van az étellel kapcsolatos választásaidra. A rossz alvás az inzulin-rezisztanciát is növeli, ami megváltoztatja, hogy hogyan dolgozzuk fel a makronutrienseket (különösen a szénhidrátokat) és ezáltal hajlamosabbá válunk a hízásra. És most egy friss tanulmány kimutatta, hogy egyetlen éjszaka alvás-megvonás azt eredményezi, hogy az emberek az ételt sokkal inkább jutalomnak érzik. Azok a páciensek, akik nem aludtak, több élvezetet kaptak az ételtől, több ételre vágytak és nagyobb éhségről számoltak be, mint azok a páciensek, akik aludtak. És ez egyetlen egy éjszaka volt. Csak gondolj bele, mit eredményezhet több nap, hét, esetleg az, ha évek telnek el kevés alvással.

 

 

 

Ha nem alszol eleget, akkor valószínűleg hajlamosabb leszel engedni a gyorskaják csábításának.

 

8. Félelem a szociális izolálódástól

 

A csoportnyomás nem csak a tinédzserekre jellemző, akik az iskola háta mögött füveznek. Megtörténhet veled is egy szülinapi bulin, irodai rendezvényen vagy nyaralás során is. Itt, ha ételt szolgálnak fel, az általában a társaság, nyilvánosság előtt történik, és az, aki máskor visszautasítaná a kínált ételt, úgy érzi, nyomás alatt van, ezért elfogadja. Próbálnád azt mondani, hogy „köszönöm, nem kérek”, de úgy érzed, mintha a többiek ítélkező pillantásokat váltanának egymással, az amatőr szakács megbántódna, vagy épp azon aggódsz, hogy majd „egészség-bolondnak” tartanak (mintha ez olyan szörnyűség lenne), úgyhogy inkább elfogadod azt a szelet tortát. Tudod, mi történt legutóbb, amikor engedtél a nyomásnak. Élénken emlékszel még arra a rossz érzésre, ami elfogott. És mégis, megeszed.

 

Miért?

 

Az egyik magyarázat az lehet, hogy a társadalmi visszautasítást – még akkor is, ha csak elképzelt – fizikai fájdalomként tudjuk megélni. Ennek a kiderítésére a kutatók a kísérletben résztvevők agyát figyelték meg, miközben egy virtuális kidobósdit játszattak velük, melynek során egymás után zárták ki őket a játékból. Végül minden résztvevőt kizártak a játékból. Azt figyelték meg, hogy akkor is, amikor más játékosok akadályozták meg, hogy egy játékos részt vegyen a játékban, és akkor is, amikor enyhítő körülmények akadályozták meg a játékosokat a részvételben, jelentős aktivitás volt tapasztalható az elülső homloklebenyben (ACC), az agynak abban a részében, amelyik egyfajta „idegi riasztórendszerként” vagy „konfliktus-ellenőrként” működik. Amikor „valami rossz”, akkor ez a rész bekapcsol. A fizikai fájdalom kihat az ACC-re, de az ACC maga nem vesz részt a fájdalom fizikai érzetében. A lelki fájdalomhoz van köze.

 

A fájdalom negatív érzés. Ha a múltban álltál már ellen ilyen kínálgatásnak és emiatt a csoportból kizártnak, elutasítottnak érezted magad, akkor lehet, hogy ez arra kondicionált, hogy legközelebb már elfogadd, amivel kínálnak, hogy elkerüld ezt a kizártságot, és hogy elkerüld ezt a lelki fájdalomérzetet.

 

Van, ami ebből ismerősen hangzott? Amikor étellel kapcsolatban rossz döntéseket hozol, jusson eszedbe, hogy összetett lények vagyunk és a cselekedeteinknek többféle oka van. Ezeknek a tényezőknek valamelyike, vagy akár mind közrejátszhat egy bizony félrelépésedben. Talán azért ettél annyi tortát a buliban, mert nagyon erős társadalmi nyomást éreztél, és mert túl sokat futottál, túledzetted magad, a kortizol szinted magas volt, a vércukrod alacsony, és cukorra vágytál. A listából bármelyik lehetett az oka (és akár még olyasmi is, ami nem szerepel a listán).

 

Tehát, bár a döntés továbbra is a tiéd, talán segítségedre lesz, ha megérted, hogy nagyon sok tényező van rád kihatással. Ezek nem kifogások, ezektől nem múlik el a felelősséged, de megmutatják, hogy mi lehet a háttérben. Remélhetőleg az, ha megérted, miért hozol a józan belátásod ellenére is rossz döntéseket, segíteni fog abban, hogy a következő ilyen alkalommal magad felé tudd billenteni a mérleget.

 

Eredeti bejegyzés: http://www.marksdailyapple.com/8-reasons-why-you-act-against-your-own-better-judgment/#axzz21Qh80wmx

 

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az Életmód-iránytű közösséghez. Kattints ide.